Hogyan hat az elhanyagolt szellőzőrendszer a környezetre és a költségekre?

2024 szept 18. | Világ

A szellőzőrendszer elengedhetetlen a többlakásos épületek, és más ingatlanok esetében is. A megfelelő működés azonban csak akkor valósulhat meg, ha sor kerül a rendszeres szellőző tisztításra.

Miért fontos ez a feladat? Az egészség megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen a friss levegő biztosítása, ami nem megoldható piszkos szellőzőrendszerrel. Számos anyag halmozódhat fel, amelyek lehetetlenné teszik a hatékony működtetést. A baktériumok, a vírusok, a különböző szennyeződések jelentős mértékben rontják a beltéri levegő minőségét, és hamar okozhatnak komoly problémákat.

Milyen módon jelentkezhetnek kellemetlenségek? Ha a poratkák számukra kedvező, meleg, párás környezetet találnak, ami a szellőzőrendszerben könnyen adott lehet, megtelepednek, ami miatt pedig allergiás reakciókra, asztmára, ekcémára lehet számítani. A baktériumok és a vírusok fertőzéseket okozhatnak a levegővel terjedve, más szennyező anyagok jelenléte szintén légúti megbetegedésekhez vezethet.

Milyen hatással van a szellőző tisztítás hiánya a fűtési és a hűtési költségekre? Nem csak a levegő minőségének romlása miatt lényeges a rendszeres és alapos szellőző tisztítás, hanem a kiadások csökkentése érdekében is. Ha nem kerül sor a teendők ellátására, a szennyeződések idővel eltömíthetik a szűrőket, a szellőzőket. Emiatt a levegőáramlás akadályozott lesz, és több energia felhasználásával lehet a kívánt hőmérsékletet biztosítani. Az energiaveszteség elkerülhető, amennyiben nem marad el a precíz, szakszerű szellőző tisztítás.

Tehát minden szempontból fontos a szellőző tisztítására kiemelt figyelmet fordítani. Tisztább és egészségesebb lehet a beltéri levegő, kevesebb energia felhasználásával jelentős mértékben csökkenthetőek a kiadások, megelőzhető a szellőzőrendszer meghibásodása.

Ha többlakásos épület fenntartásáért felelős, vagy olyan ingatlan karbantartásáról gondoskodik, ahol szintén szellőzőrendszer áll rendelkezésre, akkor lényeges a szabályoknak is eleget tenni. Hozzáértő szakemberek segítségével megfelelhet az előírásoknak, és nem okozhat gondot a tisztaság, a helyes működés biztosítása.

Vegye fel a kapcsolatot a FILANTROP Kft.-vel, ahol nagy tapasztalattal vállalják a szellőző tisztítást. Rövid idő alatt, korszerű módszerrel kerülhet sor a feladatok teljesítésére. Jusson bővebb információhoz a www.filantrop.org weboldalon, és hívja a 06-76-322321-es telefonszámot, vagy írjon a filantrop@filantrop.org e-mail címre!