A szőlő betegségei – Hogyan előzhetjük meg, milyen módon kezelhetjük?

2021 jún 14. | Útmutatás

Szőlőtermesztéssel foglalkozik, és szeretné a szőlő betegségeinek kialakulását megelőzni? Netán már problémával áll szemben, amit igyekszik minél egyszerűbben és gyorsabban megszüntetni? Fontos, hogy tudja, milyen betegségek jelentkezhetnek, hiszen csak így készülhet fel a megfelelő gondozásra.

A szőlőt rendkívül sok kórokozó és kártevő károsíthatja, ezért nagyon fontos a védekezés. A permetezést célszerű olyan károsítókhoz igazítani, amelyek rendszeresen előfordulnak, és jelentős károkat okoznak. A szőlő betegségei a peronoszpóra, a szőlőorbánc, a lisztharmat, a szürkepenész, a leggyakrabban előforduló kártevők pedig a szőlőmolyok, az atkák. A peronoszpóra az egyik legveszélyesebb a szőlő betegségei közül, ugyanis a levél, a hajtás, a virág és a termés egyaránt károsodhat. Ha olajos foltokat lát a levélen, és penészgyepek alakulnak ki a levél fonákján, akkor valószínű, hogy ez a szőlő betegség áll a háttérben. A kezdeti permetezések alkalmával szerves hatóanyagot tartalmazó készítményekkel, nyár közepétől pedig réztartalmú szerekkel kell védekezni. Ha hegy- vagy dombvidéken van szőlője, előfordulhat, hogy a szőlőorbánccal találkozik a szőlő betegségeként, amit a leveleken kialakuló sárga, majd barnuló foltok jeleznek. Vörös szőlő esetén bíborvörös az ék alakú elszíneződés. Ilyenkor peronoszpóra elleni szerrel lehet hatékonyan eljárni, viszont a permetezéseket már három leveles hajtás állapotában el kell kezdeni. A lisztharmat száraz, meleg, enyhén párás időben jelentkezhet. Sajnos ez a gomba olyan szőlő betegség, ami megtámadja a szőlő föld fölötti zöld részének minden részét. Ha nem feledkezik meg a korai védekezésről, a rügyfakadást követően, visszafoghatja a felszaporodást. A szürkepenész leginkább a szőlő érésekor jelenhet meg, a hűvös, csapadékos időjárást kedveli, de előfordulhat a virágzás, és a terméskötődés idején is. Mindezek mellett más állati kártevő, baktériumos, élettani vagy gombás betegség, valamint virágos élősködő, vírusos betegség is okozhat kellemetlenségeket.

Többféle speciális, hatékony szer kapható, amelyekkel megakadályozhatja a szőlő betegségeinek kialakulását, illetve könnyen kezelheti a fennálló problémát. Bí-Bor-Ász Borászati Szaküzletünkben mindent megtalálhat, amire szüksége lehet a szőlő betegségeinek megelőzéséhez, kezeléséhez, és az ültetvények gondozásához. Permetezőgépek, növényvédő szerek, és más termékek is beszerezhetőek kedvező áron. Tekintse meg széles kínálatunkat a www.bi-bor.hu weboldalon, ahol részletesen olvashat is a különböző megoldásokról! Felmerülő kérdései esetén keressen bennünket a 06-72-200380-as telefonszámon, vagy az info@bi-bor.hu e-mail címen!