Pszichés állapotfelmérés: kulcs a lelki egyensúlyhoz

2024 febr 16. | Élet+stílus

A mentális egészség fontossága egyre inkább előtérbe kerül a modern társadalomban. A stressz, a szorongás, a magány, a feldolgozatlan traumák mind befolyásolják az életminőséget és kaput nyitnak a testi betegségek előtt. A pszichés problémák megelőzése és feltárása még sosem volt olyan fontos, mint napjainkban, a jó hír pedig, hogy a megfelelő szakmai megoldás már létezik.

A pszichés állapotfelmérés egy hatékony eszköz, melynek köszönhetően időben beavatkozhatunk a problémák megelőzése, illetve kezelése érdekében. Fontos, hogy egy ilyen állapotfelmérés nem jelent ítéletet vagy bélyeget, sokkal inkább egy lehetőség, hogy jobban megismerjük önmagunkat és kiegyensúlyozottabb életet éljünk. Miről is van szó pontosan?

Ez lényegében egy szűrővizsgálat, csak éppen testi folyamataink helyett azt hivatott felmérni, ami mindig láthatatlan, kézzel meg nem fogható. Egy strukturált, szakember által végzett vizsgálatot kell elképzelni, amelynek célja a mentális állapot átfogó értékelése. A vizsgálat a gyakorlatban egy részletes interjút, általános és problémaspecifikus tesztek, kérdőívek kitöltését jelenti.

Milyen előnyünk származik abból, ha pszichológiai szűrővizsgálaton veszünk részt?

  • Megelőzés: Az állapotfelmérés azáltal, hogy rávilágít a sérülékeny pontokra, segíthet megelőzni a mentális problémákat, különféle testi betegségeknek is gátat vetve ezzel.
  • Korai felismerés: Az esetleges pszichés problémák feltárása segíthet csírájában elfojtani olyasmit, ami éveken át okozhatna szenvedést.
  • Célirányos kezelés: A felmérés alapján (amennyiben szükséges) a szakember személyre szabott terápiát tud javasolni, amely a leghatékonyabb az adott probléma kezelésében.
  • Önismeret: Az állapotfelmérés segíthet jobban megismerni önmagunkat, a saját érzéseinket, gondolatainkat és motivációinkat.

A pszichés állapotfelmérés bárki számára hasznos lehet, aki szeretne tenni egy lépést lelki egészségéért. Azonban különösen ajánlott azoknak, akik bizonyos szempontból sérülékenyebbek, például akik traumákat, veszteségeket, nehéz életeseményeket éltek át, hiszen ezek mind fokozhatják a stresszt és a szorongást, elősegítve a későbbi problémák kialakulását.

Ha Ön is szeretne részt venni egy átfogó vizsgálaton, keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!