Ontogenetikus modell az önismeret szolgálatában

2021 aug 31. | Útmutatás

Szeretne az egyéni fejlődés témakörében több ismeretet szerezni? Bővítené a tudását az önismeret területén? Az ontogenetikus modell segít Önnek ebben!

Az ember egyéni fejlődését rengeteg körülmény befolyásolja. Nagyon fontos a testi egészség megőrzése, és a betegségek megelőzése. Gyermekkortól kezdve hatást gyakorolnak a fejlődésre a különböző tevékenységek, minden életkornak megvannak a sajátosságai, a fejlődési jellemzői, és a leggyakrabban előforduló tevékenységi formák. Az ontogenetikus modell segítségével jobban megértheti ezt a folyamatot, és megismerheti ennek sajátosságait. Az ontogenetikus modell átfogó jellemzést ad, és az itt szerzett tudás által bővítheti önismeretét is. Az önismeret nagyon nagy szerepet játszik az egyének életében, és a különböző területeken elért sikerek is attól függnek, hogy ez mennyire alapos. Az egyéni fejlődés kiindulópontjai az adottságok, amelyek a tevékenységek során gyakorlással képességgé alakíthatóak. A képességek teszik lehetővé, hogy az ember hogyan halad az élet egyes területein, és mennyire tud boldogulni. Az önismeret egyaránt fontos a munkatevékenységeknél, a magánéletben, a párkapcsolatban, és minden más területen. Az ontogenetikus modell abban nyújt segítséget, hogy minél objektívebb képet kapjon önmagáról, és meg tudja határozni a továbbfejlődés irányát. Az ontogenetikus modellről a hétköznapi embereknek általában kevés az ismeretük, de egyre inkább igényük van arra, hogy ezen a területen is bővítsék a tudásukat. Ha szeretne kiegyensúlyozottabb életet, és arra törekszik, hogy még jobban megismerje önmagát, valamint az Önhöz közel álló embereket, akkor fordítson időt az ontogenetikus modell megismerésére! Ezáltal komplexen láthatja az egyéni fejlődés folyamatát.

Szabó Margit több évtizede foglalkozik a személyiségfejlődés vizsgálatával, munkája során több modellt készített a témában. Ismerje meg a személyiség modell különböző dimenzióit, és tudjon meg többet az ontogenetikus modellről is a www.szmszm.hu weboldalon! Bármilyen kérdése merül fel, küldjön üzenetet a szabomargit4@gmail.com e-mail címre!